Озон  –  це сильний, екологічночистий окислювач, який використовується для дезинфекції, боротьби з грибками та мікротоксинами. В газоподібній формі він подається в приміщення, яке необхідно дезинфікувати. Газ займає весь наданий йому об’єм, забезпечуючи дезинфекцію всіх поверхонь приміщення і атмосфери в ньому.

Використання озону при зберіганні овочів та фруктів:

  1. Озон володіє сильним дезинфікуючим ефектом і згубно впливає на мікрофлору сховища, яка є патогенною та сприяє гниттю продукції. Озон ефективно розкладає токсини, що утворюються на поверхні плодоовочевої продукції ,що є продуктами життєдіяльності мікроорганізмів. Знищує спори грибків.
  2. Озон також сприяє зниженню рівня етилену в сховищі
  3. Озон також ефективно використовується для обеззараження тари, в якій зберігається продукція
  4. При використанні озонової обробки для плодоовочевої продукції, що зберігається чи перевозиться, відбувається уповільнення процесів її дозрівання, і знижуються втрати від протікаючих процесів гниття плодів
  5. Озон ефективно знищує неприємні специфічні запахи гнилі і здійснює дезодорацію овочесховищ і плодоовочевої продукції, що зберігається
  6. Періодична обробка овочесховищ невеликими дозами озону відлякує різних гризунів і ефективно впливає на комах, забезпечуючи поліпшення збереження плодоовочевої продукції
  7. Використання озону для обробки плодоовочевої продукції, холодильних камер і овочесховищ відзначається простотою, ефективністю і екологічною безпекою унаслідок відсутності шкідливих побічних ефектів в результаті швидкого розкладання озону до кисню;
  8. Вартість обробки плодоовочевої продукції із застосуванням озону у декілька разів нижче, ніж при використанні хімічних дезінфектантів, озон отримують безпосередньо на місці за допомогою спеціальних приладів – озонаторів. Витрати електроенергії також є не значними.